Kuchnia to serce domu, zadbaj by była w dobrej kondycji – o tym jak robię kuchnię pod klucz

Marta Czerkies Kuchnia, Porady 26 października 2016 Leave a reply

Na początek trochę statystyk…

Na pytanie co jest sercem naszego domu 90 % klientów bez namysłu odpowiada – KUCHNIA.
Na pytanie w jakim kolorze byłaby ich wymarzona kuchnia co drugi odpowiada – BIAŁA.
Na pytanie jaki sprzęt AGD preferują – najczęściej słyszę odpowiedź – DOBRY i NIEDROGI.

Cóż BIAŁA kuchnia z DOBRYM i NIEDROGIM sprzętem jest marzeniem większości z nas…

Projektant każdorazowo musi zderzyć swoją koncepcję z oczekiwaniami klienta. A przecież nie każda kuchnia, którą robię jest biała. Zapraszam do przeczytania jak tworze kuchnię pod klucz…

Kochany kliencie, po pierwsze – jeżeli masz projektanta zdaj się na jego koncepcję. Ktoś powiedział, że klient może być królem, ale nie art directorem. I z całą pewnością taki podział ról w pracy projektanta działa na korzyść ostatecznego projektu.

Kuchnia jest, co udowodniliśmy na początku – sercem domu. Aby była spójna z resztą mieszkania musi być kontynuacją całości. Częsty błąd amatorów projektowania wnętrz polega na tym, że tworzą każde wnętrze oddzielnie, nie patrząc na mieszkanie czy dom, z lotu ptaka. Sprawia to, że uzyskujemy wnętrze, w którym możemy zobaczyć klasyczną kuchnię, salon w stylu prowansalskim , skandynawską łazienkę i sypialnię w glamour. I wcale nie dotyczy to tylko klientów z mniej zasobnym portfelem. I oczywiście każdy z tych stylów jest piękny, ale połączenie ich w całość sprawia wrażenie przypadkowości, a nawet kiczu i groteski.

Ala z czego wykonane jest „serce domu”?

original_14523835201Jeżeli już wiecie jak ma wyglądać wasza kuchnia musicie zaplanować z czego będzie wykonana i na jakich podzespołach zmontowana. Obecnie na rynku głównym materiałem z którego produkuje się kuchnie pod wymiar jest MDF i Fornir. Obydwa te materiały są wysokiej jakości i możemy dzięki nim uzyskiwać wiele efektów dekoracyjnych. W przypadku MDF-u, to wszelkiego rodzaju frezy, pilastry itp. MDF możemy także lakierować, uzyskując efekt matu, półmatu czy wysokiego połysku. Pracując z MDF-em mamy również możliwość doboru dowolnego koloru z palety RAL. Jest to materiał, który dobrze reaguje na temperatury oraz zabrudzenia. Tańszy od MDF-u jest laminat. Niestety nie daje tylu możliwości co MDF – mamy przy nim ograniczoną liczbę kolorów i wzorów, nie ma także możliwości jego frezowania. Jest jednak świetną alternatywą dla tych, którzy nie posiadają skromniejszy budżet. A przy dobrym pomyśle efekt pracy z laminatem może także być rewelacyjny. Oddzielny temat do podzespoły. Aby kuchnia była funkcjonalna, a gotowanie w niej przynosiło frajdę – musi być ergonomiczna. Zastanów się ile potrzebujesz szuflad. Jakiej głębokości i szerokości? Czy lubisz korzystać z szafek typu cargo? Czy wolisz półki, czy szafki wysuwane? To wszystko będzie miało znaczący wpływ na to, jak będziesz funkcjonować w tej kuchni.

Cóż, na podzespołach nie warto oszczędzać. Możesz mieć prostą w formie kuchnię. Ale jeżeli przy każdym otwarciu szafki będzie się z niej wysypywać cukier , pokrywki od garnków i młynek do kawy, to nawet najpiękniejsze ozdobniki nie zniwelują twojej złości i irytacji.

A może stolarz?

Kolejne ważne słowo w temacie tworzenia kuchni to „stolarz”. Przy wyborze eksperta radzę kierować się opiniami i realizacjami. Nigdy ceną. Kuchnia pod wymiar to akurat ten element mieszkania czy domu, w którym płacisz za jakość montażu, bo materiały wszędzie są porównywalne. Możesz wydać górę pieniędzy na piękne fronty , ale jak zostaną krzywo zmontowane nie poczujesz się jak król z naszego przysłowia, ale raczej jak żebrak. Dlatego należy się nastawić, że dobra jakoś montażu kosztuje i nie zrobi się tego w pięć minut. To nie znaczy że szybko znaczy źle. Ale warto zwrócić uwagę na to ile osób będzie montowało twoją kuchnię i w jakim terminie.

Termin rozpoczęcia montażu i jego zakończenia powinien być w umowie. Niestety wiele firm wpisuje tylko datę rozpoczęcia… I wielokrotnie klient nie czuje się jak król, kiedy w własnym mieszkaniu koczuje przez dwa miesiące z leniwą ekipą stolarzy.

Jak poznać dobrego stolarza? Ten swoje wynagrodzenie bierze maksymalnie w dwóch transzach. Zaliczkę w dniu podpisania umowy – nie więcej jak 40 do 50 % wartości kuchni i pozostałą kwotę po zakończeniu prac montażowych i spisaniu protokołu odbioru. Ważna jest również gwarancja. Musi zawierać jasno określone warunki i musi być sporządzona w formie pisemnej.

Ostatni temat, który tutaj rozwinę to sprzęt. Przy wyborze AGD radzę kierować się nie tylko designem, ale również poziomem zużycia energii. Zawsze radzę zwracać uwagę na gwarancję. Współczesne sprzęty mają tendencję do psucia się tuż po okresie gwarancyjnym… W ten sposób producenci zmuszają nas do zakupu nowych sprzętów. Najszybciej szlak trafia zmywarki. To wina twardej wody oraz częstotliwości używania. Na drugim miejscu są pralki i lodówki. Najrzadziej – co mnie nie dziwi – psują się piekarniki.

Na koniec, specjalnie dla Was moje:

10 przykazań przy robieniu kuchni pod klucz.

1. Nie idź na łatwiznę i kompromisy. Kuchnia to serce domu, zrób ją tak abyś nie żałował

2. Zastanów się nad swoją kuchnią – nie kieruj się tylko modą. Czas i moda przemija. Kuchni nie zmienisz jak ci się znudzi z dnia na dzień.

3. Policz ile masz mniej więcej talerzy i jakiej wielkości, ile kubków szklanek, kieliszków . Zaplanuj tak miejsce w kuchni aby to wszystko pomieścić.

4. Jeżeli nie lubisz efektu bałaganu nie rób otwartych półek w kuchni ani przeszklonych witryn. One zmuszają do dbałości o porządek.

5. Blaty w kuchni to najbardziej narażony element na uszkodzenia. Jeżeli nie stać cię na kamienne blaty zadbaj aby były jak najlepiej dopasowane do twojej kuchni i tego jak z niej korzystasz. Jeżeli kuchnia to nie twoje naturalne środowisko i nie masz w zwyczaju ścierania blatów po każdej wizycie przy zlewie nigdy ale to nigdy nie decyduj się na blat z drewna.

6. Zlew i bateria kuchenna jest twoim sojusznikiem w kuchni. To między zlewem a lodówką będziesz robić najwięcej kilometrów. Pamiętaj by nie były zbyt daleko od siebie.

7. Jeżeli decydujesz się na płytę indukcyjną, a nie gazową pamiętaj że do kuchenki indukcyjnej potrzebujesz konkretnych garnków – nie możesz gotować w tych, które nie są do tego przystosowane.

8. Okap kuchenny powinien mieć dobre oświetlenie . Nie ma nic gorszego niż mieszać jajecznice po ciemku. Pamiętaj też  o jego głośności. Nie chcesz chyba aby przy każdym jego uruchomieniu wciągało twoje włosy w wentylację, a hałas powodował że sąsiad wali pięścią w ściany.

9. Nie zasłaniaj karet wentylacyjnych obudową szafek. To częste u nowicjuszy. Chcą w ten sposób zasłonić brzydką kartkę. Jeżeli to zrobisz istnieje ryzyko że w trakcie gotowania zimą będziesz miał parę wodna na szafkach i oknie. A do tego wszystkie zapachy będą się kisić u siebie w kuchni.

10. W kuchni nigdy na podłodze nie kładź drewna. To miejsce w którym może się coś wylać lub może upaść nóż. Drewno tego nie wytrzyma. Lepiej skup się na gresach.


Dodaj komentarz

Your email address will not be published.